Urine incontinentie
Blaasontstekingen
de blaasstimulator
Ontlasting
Meer informatie
Urine incontinentie
Dit gebeurt bij een over-gevulde blaas, je verliest af en toe urine.
Oorzaken:
- Directe prikkeling van de blaas (blaasontsteking of blaasstenen)
- Neurologische afwijking bijv. MS of dwarslaesie.
- Obstructie van de blaas vergrote prostaat
- Retentie blaas = langdurig ophouden van urine
Therapie:
- Opheffen van de obstructie (steentje in blaas)
- Operatie (prostaat)
Hulpmiddelen:
- Absorberende verbanden (er bestaan een- en tweedelige systemen)
- Het grote absorptieverband dat sluit met plakstrips en als een broek gedragen wordt, het is belangrijk dat het verband goed op zijn plaats zit en dat er geen plooien in zitten, dit kan lekkage van urine geven.(eendelig)
- Wetbroekje of een nauw sluitende slip met daarin een inlegverband. Deze inlegverbanden hebben verschillende afmetingen en ook verschillende mate van absorptie. Het is niet altijd waar dat het grootste verband het meeste opneemt. Zorg dat je verschillende maten en merken kan proberen, begin ook niet meteen met het grootste verband. Er zijn niet echt slechte producten op de markt, maar ieder mens is anders gebouwd en heeft andere wensen en andere incontinentie problemen.(tweedelig)
Voor allebei de systemen geldt dat ze goed tegen de huid moeten aansluiten, anders komt er lucht tussen het verband en de huid, wat voor afkoeling kan zorgen, wat een onaangenaam gevoel kan geven.
Wanneer je een nieuw of ander model verband wilt proberen kan je daarvoor terecht bij de apotheek, de bandagist en in sommige gevallen ook bij thuiszorg (incontinentieverpleegkundige).Andere hulpmiddelen die nog getoond worden zijn de Uribag, een opvouwbaar urinaal van Spruyt-Hillen en een model van vrouwenurinaal, wat eerdaags op de markt komen.
- Elektro stimulatorDe Elektro stimulator is een apparaatje wat d.m.v. een operatie inwendig wordt aangebracht, aangesloten wordt op 3 zenuwen in de rug die naar de desbetreffende lichaamsdelen lopen die gestimuleerd moeten worden. Hier meer over de blaasstimulator
- Catheters:Algemeen: wanneer je catheterd is het vooral van belang dat je de urine ingang goed schoonmaakt met alcohol ofzo, daar deze plekken altijd vol zitten met bacterieen en je duwt ze met de catheter naar binnen de blaas in. Dus daarom goed schoondruppelen.
- vraag altijd om een siliconen catheter, voordeel veel dunner en gladder materiaal en geen last van latexovergevoeligheid.
Bij een latex catheter ontstaat er een hechting van urinezuurkristallen, deze kunnen verstopping van het oog van de catheter veroorzaken.
De ballon van de katheter met niet meer dan 5 tot 10 ml water vullen. Een te vol gevulde ballon geeft last van spasme van de blaas met als gevolg een zeer onaangenaam gevoel in de buik en een katheter die lekt.Suprapubisch catheters
Deze catheter wordt door de buikwand rechtstreeks in de blaas geprikt. Na een week of twee ontstaat er een soort kanaaltje in de buik, waardoor men zelf deze katheter kan verwisselen. Deze catheter wordt veel bij vrouwen gebruikt en heeft de voorkeur boven een verblijfscatheter via de urethra.Bij dit soort catheters moet men oppassen voor een schrompelende blaas, de blaas vult zich namelijk niet meer, de urine loopt meteen in de opvangzak. De catheter af en toe d.m.v. een stop dicht zetten, zodat de blaas weer de mogelijkheid krijgt om zich te vullen, kan voorkomen dat men en schrompelblaas krijgt.
De siliconen catheter, de Silkamed van Curion mag ca 12 weken blijven zitten.Ook bij BARD.com siliconen catheters, mogen 12 weken blijven zitten en bevatten een hydrogel coating (Lubri-sil).
Deze coating is ultra glad en verhoogd hierdoor het comfort voor de patient. De coating zorgt tevens voor minder weefselirritatie en verkalking. Geschikt voor urethraal en suprapubisch gebruik.
BARD heeft de flip flo katheterventiel in het assortiment. Doordat er geen constante afvloed van urine meer is (er hoeft overdag geen zak aanbevestigd te worden), blijft de groei- en krimpfunctie van de blaas in tact waardoor de functionaliteit van de blaas blijft bestaan (minder verschrompeling). Clienten zetten de kraan a 3-4 uur openen en laten zo de blaas leeg lopen. ’s Nachts kan er een nachtzak op het katheterventiel worden aangesloten zodat de nacht toch rustig doorgebracht kan worden. Het katheterventiel geeft tevens minder urineweginfecties.Eenmalige catheters
De naam zegt het al gebruik ze maar een keer en laat je niet verleiden tot hergebruik, deze catheters worden gebruikt als afname-catheter bij zelfka determinatie. Er zijn mannen en vrouwen catheters.Condoom catheters
Voor de juiste maat van deze catheter moet men het midden van de penis meten. De catheter mag max. 24 uur blijven zitten, de catheter met terugslagklep mag max 48 uur blijven zitten. Ook in dit geval geldt neem een siliconen catheter dit voorkomt latexallergie. De meeste condoom catheters hebben een zelfklevende rand. Een andere manier van bevestigen is met een speciale lijm of een collode plak. Bij het verlies van veel urine ineens heeft de catheter niet de mogelijkheid om dat af te voeren, gevolg de lijm laat los en men heeft lekkage.De Anti Reflux condoom catheter “incare”, van Spruyt-Hillen heeft om dit probleem te voorkomen een terugslagklep. Het is wel een catheter vervaardigd van latex.
McGuire Urinaal
Dit is een soort broek met eraan vast een condoom catheter, wordt gebruikt voor mannen die geen gebruik willen maken van plak of andere condoom catheters. Het is een meermalig systeem wat gemakkelijk schoon gemaakt kan warden. Gaat ca een half jaar mee.Vrouwen catheter
Lijkt op een condoom catheter, wordt d.m.v een collode plak vast geplakt. Nadeel moeilijk te bevestigen, er moet schaam haar worden weggeschoren. Wordt gebruikt als men geen verblijfscatheter wil geven. Minimale gebruiksduur 24 uur.Penisklem
Dit is een klem die over de penis wordt geplaatst en die de plasbuis afklemt. Deze klem wordt afgeraden voor mensen met een dwarslaesie, geeft snel drukplekken, die heel moeilijk genezen.Zie ook de website van Coloplast
of BARD.comRegelmatig naar het toilet gaan en de blaas zo volledig mogelijk legen, nooit de blaas te vol laten worden 400ml is prima liefst niet meer, als je aandrang voelt proberen gelijk te legen, daar anders de nier blaasjes kapot gaan.
Zorg dat je bij het vullen van het catheter zakje schoon water hebt, laat de kraan eerst goed doorlopen.
Zorg dat bovenop de ingang van de penis of de urethra goed schoon is, omdat daar een heleboel bacterien op zitten, b.v. schoondruppelen met alcohol.
Zorg bij het inleiden van de catheter, dat er geen vuile lucht op de catheter kan komen, niet op de tocht zitten in een stoffige ruimte, ramen dicht doen e.d.
Veel water drinken, +/- 1,5-2,5ltr. Water per dag is voldoende, koffie thee e.d. tellen niet mee.
Neem voldoende vitaminen, vooral de vitamine C (4 gram p/dag) is heel goed, daar dit ook de urine zuur houdt. Volgens de wetenschap gaan de ontlastings bacterieen via de anus naar de ingang van de urinebuis en kruipen daarin omhoog om zich lekker in de warmte van de blaas te nestelen en ook met de catheter duw je ze nog eens de blaas in, vandaar dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen daar de urine buis korter is. Probeer daarom na het toucheren altijd goed je huid te ontsmetten of schoon te maken.
Er zijn enkele manieren om niet te hoeven catheteren. 1 Kloppen, 2 met de blaasstimulator, 3 door voorover in je stoel te liggen en met de vinger via de anus tegen je blaas aandrukken, en dan voor de mannen met een condoomcatheter aan. - Blaasspoelen; je kunt de blaas ook schoon spoelen met diverse vloeistoffen. Ook zijn er vloeistoffen die een coating op de blaaswand maken, dit om de blaaswand wat gladder te maken zodat er minder of geen bacterieen in kunnen achterblijven. Hier een link voor meer info over blaasspoelen
- Nog een aanrader:Cranberry sap
Van ons eiland Terschelling, cranberry sap. Het is een bramensoort die daar ooit is aangespoeld en sindsdien wordt gekweekt. De juiste sap is de Cranberry Classic (rood) waarvan u 300 ml. per dag moet drinken, zo’n 2 glazen p/dg. In de cranberry zitten gecomprimeerde tannineverbindingen, die verhinderen dat de darmbacterie escherichia colli zich vast zet in de nieren, blaas of urinewegen. Ook kapselt het pootjes van de bacterie in zodat deze niet in de urine buis naar boven, naar de blaas kunnen klimmen. Bovendien zijn er volgens verpleegkundigen en artsen sterke aanwijzingen dat het drinken van cranberrysap de urine reukloos maakt. Een ander voordeel is dat deze bes maar weinig calorieen bevat en rijk is aan vezels en vitamine C. Een hoog vitamine C gehalte versterkt weer de weerstand van het lichaam. Er is ook nog een andere smaak; Cranberry Blackcurrant (paars). Deze is te gebruiken, maar dan moet u de dubbele hoeveelheid per dag innemen.
Voor verdere informatie: Cranberry Informatiepunt, Postbus 189, 2250 AD Voorschoten. Tel:071-560 20 85 E-mail: info@cranberries.nl. Ook te verkrijgen bij de firma Skxlge Brandaris Terschelling.D-Mannose
Erg goed tegen blaas ontstekingen, is D-Mannose, wel 10 X beter dan cranberry. D-mannose wordt verkregen uit een extract van natuurlijke materialen zoals beuken- en berkenhout. Het is een enkelvoudige suiker (monosacharide) in witte poedervorm dat in de natuur ook voorkomt. Je treft het bijvoorbeeld aan in verschillende vruchten, zoals cranberry’s, bessen en ananas. Het heeft een uiterst prettige eigenschap voor iedereen die (regelmatig) last heeft van urineweginfecties. D-mannose doodt namelijk geen bacterieen, zoals bijvoorbeeld antibiotica wel doen (met alle nadelige bijwerkingen van dien). Daarentegen zorgt het er juist voor dat alle schadelijke bacterieen simpelweg je blaas uit worden gespoeld. Inclusief de hardnekkige bacterieen die de blaas niet willen verlaten, omdat ze resistent zijn geworden tegen antibiotica.Dit voedingssupplement is bij uitstek geschikt voor het behoud van een goede blaasfunctie. Het is een krachtig alternatief voor antibiotica. Voordelen:
Tot wel 50x effectiever dan cranberry’s
100% pure D-mannose
Geen synthetisch product
Heeft Kosher Parve status (veganistisch), geen toevoegingen
Doodt geen ‘goede bacterien’
Veroorzaakt geen schimmelinfecties
Kan iedere dag worden genomen om de gezondheid van de blaas en urinewegen te onderhouden
Verstoort de gewone lichaamsfuncties niet
Werkt snel en effectief
Veilig en gemakkelijk online bestellen en betalen
Snelle levering, binnen 24 uur verzonden
hier meer info over D-Mannose. Ook te bestellen in Amerika maar dan goedkoperklik hierDe Zapper.
Wat ook kan helpen tegen blaasontstekingen is een zapper en die heb je voor het leven.
Dit is een apparaat met 2 draden waaraan handvaten zitten. Je zet het apparaat aan, neemt in iedere hand zo’n handvat en doet dit gedurende 7 minuten.
Hierna 20 minuten pauze en weer 7 minuten en vervolgens na 20 minuten nog eens 7 minuten.Dus per behandeling 3 maal 7 minuten met pauzes ertussen van 20 minuten. 1 maal dagelijks.
Het apparaat stuurt een lichte trilling uit die wij amper opmerken maar waar een bacterie en virus niet tegen kan.
Kijk maar eens op: biowave en b.v. op parasieten.com
Je kunt hem ook gebruiken bij beginnende verkoudheden enz
Het nadeel is dat hij vrij duur is ( rond de 135,- en bij www.walthers.nl gekocht minus 10%).
En je moet er wel even voor gaan zitten. Ik doe dit dan terwijl ik TV kijk.Hij is uitgevonden door Dr. Hulda Clark in haar strijd tegen kanker.
je moet het maar eens lezen.
Bij Walthers verkopen ze de “original Zapper 2000”,………http://www.ngcenergyhealing.com/zapper.htmlvitamine C .
Veel vitamine C werkt ook erg goed, minimaal zo’n 4000 mg p/dag werkt over het algemeen heel goed en bij ontstekingen verhogen naar 8000 mg. Zowiezo werkt vit. C erg goed in het lichaam, lees ook dit artikelOok te veel wassen kan uw eigen natuurlijke afweer in het gebied van de genitalien verstoren, deze afweer beschermt u tegen infecties.
Heeft u last van urineweginfecties ondanks dat u zich regelmatig katheteriseert? Dan is het verhogen van het aantal katheterisaties per dag en meer water drinken (+/- 4ltr) en meer vit. C en/of meer cranberry het belangrijkste advies voor u. In urine zitten namelijk bacterien. Hoe langer deze bacterien in de blaas zitten, hoe meer kans ze hebben om zich te vermenigvuldigen. Daardoor kan een infectie ontstaan.
Na het toucheren de huid naar de urine buis, goed schoon maken. Daar de bacterien vanaf de anus naar de ingang van de urine buis kruipen.
ontlastingverlies na darmoperaties en neurologische afwijkingen
Oorzaken:- na darmoperaties
- na gebruik van antibiotica, de darmflora wordt hierdoor gedood.
- darmbeschadiging e.d.
- neurologische afwijkingen zoals spinabifida, MS en dwarslaesie
Therapie:
veelal komt het erop neer dat de darmflora weer op gang geholpen wordt. Dagelijks 2 porties yoghurt, of darmbacteriën kopen bij de apotheek of bij Walthers.
Hulpmiddelen:
- De anaaltampon. De tampon is gemaakt van lichaamsvriendelijke schuimstof.
- Laxeermiddelen.Laxeermiddelen zijn te verdelen in 4 groepen
- volume vergrotende middelen bijv. zemelen, psyliumzaad = Metamucil of Volcolon
- osmotisch werkende middelen, bijv. magnesiumoxide lactulose
- contactlaxantia, bijv. bisacodyl = Dulcolax
- glijmiddelen, bijv. paraffine.
- Neurostimulatie:
Is voor mensen met blaas- en plasproblemen, incontinentie, blaaspijnsyndroom, bedplassen, plasproblemen.
Voor mensen met een dwarslaesie, die geen vullinggevoel in de darm hebben, is het aller belangrijkste dat zij op vaste tijden de ontlasting opwekken met:- Microlax microklysma’s
- Dulcolax zetpillen
- Toucheren
- Darmspoelen
Hierbij moet men een vezelrijk dieet gebruiken om de reflexen die nog wel aanwezig zijn in de darm zo goed mogelijk te gebruiken. Daarnaast kan het nodig zijn de ontlasting te ondersteunen met een laxeermiddel. De eerste keus is dan meestal het volume van de ontlasting vergroten met een volume vergrotend middel zoals bijv. Metamucil (zakjes of een lepel uit een bus). Daarnaast kan men dit ondersteunen met bijvoorbeeld:
magnesiumoxide 500 mg tabletten 1 tot 4 per dag
bisacodyl 5 mg tabletten 1 tot 4 per dag (bij voorkeur ‘s avonds in te nemen als men ‘s ochtends laxeert)
In het revalidatiecentrum wordt meestal uitgeprobeerd wat voor welke persoon de beste methode is. Is dit niet goed gebeurd of is het ontlastingspatroon veranderd, raadpleeg dan een revalidatiearts met ervaring met de revalidatie van mensen met een dwarslaesie. - Darmspoelen:
Als bovengenoemde methoden niet werken omdat de darmen direct na de dwarslaesie geen reflexen meer hebben of later hun reflexen verloren zijn kan het nodig zijn de darm leeg te spoelen. De methode gaat als volgt:
Op het toilet of op een toiletstoel wordt via een pompje met een slang die met een conus tegen de anus gedrukt wordt, 1 tot 1,5 liter lauw water in de darm gepompt. Na 5 tot 30 minuten komt het water terug met de ontlasting. De darm is dan zo ver schoon dat men 1 tot 2 dagen continent voor ontlasting is. Het is een relatief eenvoudige methode die men zelf kan leren. Om het te leren nemen wij de mensen ongeveer een week op De Hoogstraat. We weten dan goed hoe de darm reageert en of er hulpmiddelen nodig zijn voor de bediening. De pomp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Het grootste voordeel van deze methode voor mensen met slechte reflexen in de darmen is, dat het laxeren veel sneller gaat dan met Microlax of Dulcolax zetpillen. Voor zover we weten geeft de methode geen bijwerkingen zoals bijvoorbeeld aambeien. De methode is echter nog vrij nieuw voor mensen met een dwarslaesie zodat bijwerkingen op lange termijn theoretisch natuurlijk altijd mogelijk zijn. Handige mensen met een hoge laesie kunnen de methode ook toepassen, vaak met persoonlijke hulpmiddelen.Als deze methode niet werkt is het natuurlijk altijd mogelijk om via een operatie de blinde darm te verbinden met de buitenkant vd buik, hier kan men dan een liter water in laten lopen, wat dan de ontlasting via de anus naar buiten drukt. Hier is in Nederland echter nog weinig ervaring mee maar het kan wel, of het is ook mogelijk om een stoma aan te laten leggen. - De Elektro blaasstimulator.
Blaasstimulatie
De stimulator is echt een heel fijn apparaat, gebruik het zelf ook al een heel aantal jaren. Geen pakken catheters meer meenemen op vakantie, nee alleen maar dat kleine aparaatje.
Het is om te urineren, een erectie te krijgen en te laxeren.
De elektro stimulator is een apparaatje wat d.m.v. een operatie inwendig wordt aangebracht, aangesloten wordt op 3 zenuwen in de rug die naar de desbetreffende lichaamsdelen lopen die gestimuleerd moeten worden.
De stimulator bestaat uit 2 delen 1 onder de huid en 1 die je in de hand gebruikt. Het apparaatje in de hand zet je op je buik waar onder het andere apparaat zit, en door een knopje aan te zetten stuur je een stroompje naar de zenuwen in je rug die daardoor de blaasspiertjes aansturen, maar ook de sluitspier aantrekt, en ook een spiertrekking in de benen veroorzaakt, maar dit is weer goed voor de bloedsomloop. Wanneer het stroomstootje ophoudt gaat de sluitspier open maar blijft de blaas nog even aangetrokken waardoor je dan een straal krijgt, dat gaat zo een aantal keren achterelkaar en waar door je dan je blaas kunt leeg persen. Bij de man heb je 3 standen, een knopje om: de blaas te legen, een erectie te krijgen, en om de darmen te prikkelen. Om de stimulator in te bouwen is heel wat kunst en vliegwerk nodig, eerst een urodynamisch onderzoek, en wat voor laesie je hebt en hoe je op alles reageert. Het liefst een totale laesie, omdat ook de gevoelszenuwen doorgesneden worden, de operatie duurt ongeveer 5 tot 7 uur daar men een aantal zenuw draden na moet lopen om te kijken welke er bv voor de penis en welke voor de ontlasting zijn. De motorische zenuwen (sluitspier en blaas zenuw) sluiten ze aan op de stimulator, en de sensibele zenuwen worden doorgesneden.
Dit zijn de zenuwen die vertellen aan de hersenen dat de blaas vol is waar je normaal weer aandrang van krijgt. De ontvanger ofwel stimulator wordt in de buikholte geplaatst en geeft alleen signalen als men met de zender signalen veroorzaakt.Wanneer alles is ingebouwd kan men na 5 a 7 dagen naar huis, dan volgt nog een aantal weken gewenning en instructie in het ziekenhuis. Een hinderlijk bijverschijnsel is dat je nog een tijdje heel veel last hebt van transpireren.De mensen die ik ken zijn er heel lovend over, en de meeste hebben het al langer dan 10 jr, vooral ook omdat ze geen ontstekingen meer hebben.
Ook werkt het goed tegen decubitus, door de stroomstootjes bewegen elke keer de benen en de billen, je ziet ook de spieren aanspannen, elke keer gaan mijn voeten wel 10cm omhoog en dat wel 15keer/p 400 cc urine. En wanneer je 5 tot 6 keer urineert p/dag werkt het prima.De uitvinder is Prof. Brindley, heeft dit in 1960 uitgevonden en de eerste 5 die toen geopereerd zijn, rijden er nog steeds 3st van rond. Dus dat is toch wel aardig. In +/- 1990 is het naar Nederland gekomen en sindsdien zijn er bijna 100 mee uitgevoerd. Eigenlijk zou iedereen met zo’n ding uitgevoerd moeten worden wanneer het mogelijk is. Want het vergroot toch weer enorm je mobiliteit, daar je geen pakken catheters mee hoeft te nemen op vakantie e.d. Ook voor gezondheidszorg zou het een stuk voordeliger zijn.
Als je een beetje uitrekent wat catheteren kost dat is zo’n € 15.500,– p/jr. buiten de andere kosten van ontstekingen e.d. En de operatie kost bij elkaar zo’n € 45.000,– dus in 3 jr. heb je het makkelijk terugverdiend.
In het Radboud te Nijmegen, en in het Azm Maastricht, afdeling Urologie, zijn veel ervaringen met het inplaatsen van de blaasstimulator. Eventueel kun je hier zelf voor bellen maar het makkelijkst is via je Uroloog. Eerst wordt nl uitvoerig getest of je ervoor in aanmerking kunt komen. Als je een partiele laesie hebt kom je er zo wie zo niet voor in aanmerking, ofwel je moet het niet erg vinden dat ze alles doorsnijden in het ruggemerg, waardoor je dus op dat niveau een totale laesie krijgt.
- Stoma:Colonstoma, een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Wanneer je veel last hebt van de ontlasting, bv doordat je regelmatig incontinent bent, het toucheren niet makkelijk gaat of andere problemen hebt met het laxeren, kun je overwegen om een colonstoma aan te laten brengen. Een stoma aan de dikke darm is het gebruikelijkst, de darm wordt dan doorgeknipt en het aanvoerende gedeelte wordt verbonden met de buikwand.Op de buikwand wordt dan een stomazakje geplakt die de ontlasting opvangt.
Wanneer je maar wilt kun je het zakje vernieuwen, wat veelal neerkomt op 2 maal daags een nieuw stomazakje aanbrengen maar dit is per persoon verschillend. De voordelen hiervan zijn: geen zorgen meer wanneer je moet laxeren, je bent veel mobieler, vooral op reis. Je bent sneller klaar.
De nadelen: je moet een operatie ondergaan, het kan een keer voorkomen dat het zakje gaat lekken maar dit is heel sporadisch, wanneer je het stoma wat langer hebt heb je de goede plak gevonden die bij jouw huid past, je moet je realiseren dat je altijd een zakje op je buik draagt wat een aanpassing kan geven wanneer je zwemkleding draagt.Dit is een hele beknopte beschrijving over een colonstoma. Nederlandse Stoma vereniging “Harry Bacon”, kan u alles over een stoma informeren.Wilt u meer weten van een ervaringsdeskundige met een dwarslaesie die een colonstoma heeft kunt u mailen met Jelleke Elfrink.
De nadelen: je moet een operatie ondergaan, het staat niet zo leuk als je in je badpak ligt of zit. - Anaaltampon:Bij verlies van ontlasting gecombineerd met doorligwonden. De tampon wordt vrij hoog in de darm aangebracht, in dit gedeelte heeft men haast geen gevoel, Het inbrengen gebeurd met een applicator, er bestaat ook een speciale applicator voor mensen met een slechte handfunctie. De tampon neemt gas op en zorgt ervoor dat er geen ontlasting uit de darm kan lopen. De tampon mag ca 8 uur blijven zitten. Je verwijdert de tampon door voorzichtig aan de touwtjes van de tampon te trekken, wanneer je om de een of andere reden de tampon er niét uit kan krijgen dan helpt een mircrolax vaak al genoeg. Laat een arts nooit met een endoscoop zoeken, de tampon schuift dan alleen maar hoger. Voor verstrekking van de anaaltampon is een machtiging nodig, het is een vrij duur product. De eerste keer krijg je een startdoos, deze bevat verschillende maten en modellen tampons. Je krijgt ook instructie over het gebruik.Zie ook de website van Coloplast
of
Blaas ontstekingen
Therapie: